Кулінарія

Друг, який працював в італійській піцерії, поділився рецептом. Тепер наша піца – гордість всієї родини

Вітаю гастрономічних ентузіастів! У цій статті я поділюся рецептом приголомшливо смачної піци.

UPD. Для своїх улюблених скептиків в коментарях викладено

Я завжди прагнула до того, щоб навчитися робити домашню піцу краще, ніж в піцерії (або, принаймні, не гірше). Компроміси були мені нецікаві. Піци, що я пробувала у знайомих, більше нагадували пироги з відкритим верхом. Магазинні напівфабрикатні піци з їх мізерною начинкою і товстим тестом я взагалі не розглядаю, як вид.

Бажання поїсти смачну піцу ми задовольняли в піцерії, але рівно до тих пір, поки мені в житті не попався саме той єдиний і неповторний рецепт, який відбив бажання заходити в піцерію за чим-небудь ще крім пива.

Про поетапне приготуванні автентичної італійської піци в домашніх умовах я зараз розповім.

Порядок приготування піци по-італійськи з мисливськими ковбасками

Спочатку робиться тісто

Список складових для тіста і надалі я наводжу на 2 піци.

Інгредієнти для основи піци по-італійськи з мисливськими ковбасками

  • 400 гр борошна
  • 220 мл води
  • 3 гр сухих дріжджів (я беру неповну столову ложку, т. к. не люблю занадто дріжджове тісто)
  • 1 ст. л. меду
  • 0,5 ч. л. солі
  • 2 ст. л. оливкової олії (підійде також соняшникова)

Борошно я завжди проціджую, щоб додати легкості. Хто не хоче це робити – не робіть Додаю в борошно дріжджі, масло і сіль.

Мед розмішую з водою. Отриману рідину тонкою цівкою вливаю в борошно, паралельно розмішуючи. Тісто обов’язково розминаю вручну деякий час. Якщо тісто липне до рук, не бійтеся додавати ще деяку кількість борошна. Головне, щоб воно вийшло пластичним.

Колобок загортаю в пакет або плівку і залишаю при кімнатній температурі на годину-півтора. Це потрібно для того, щоб тісто “відпочило” і при розкочуванні не збиралося назад. Після закінчення цього часу “колобка” відправляю в холодильник на 40 хвилин.

Якщо ви дуже поспішаєте, можна обійтися без “відпочинку” тесту. На смак піци це не надто вплине, я перевіряла. Але розкочувати його дійсно буде зручніше і дріжджі “заспокояться”.

Після тесту замішується соус, яким буде змазуватися основа піци

Поки тісто “відпочиває”, можна спокійно займатися іншим процесом готування – час пролетить непомітно.

Томатним соусом змащується основа піци. Можливо, ви бачили в піцерії, як там коло основи мажуть пензликом з червоним соусом? Так ось це він і є.

Інгредієнти для томатного соусу до піци по-італійськи з мисливськими ковбасками

  • 100 мл томатної пасти (я беру маленьку картонну упаковку в магазині)
  • 70-100 мл води
  • 2 ч. л. оливкової олії
  • цукор, сіль, приправа “Італійські трави”

Головне завдання соусу: виявитися не надто густим і не дуже рідким. Замість томатної пасти можна взяти помідори-черрі і подрібнити їх до 100 мл кашки.

В томатну пасту додаю масло, приправи, сіль і цукор (за смаком), розмішую до однорідної маси і потроху вливаю воду. Коли ви отримаєте консистенцію сметани – можете зупинитися.

Раджу пробувати соус на смак і не соромитися додавати туди сіль і цукор. Насправді томатна паста з водою буде несмачною. Також врахуйте, що соус робиться на 2 піци.

Підготовка начинки для піци

Начинку ви можете вибирати самі. Крім мисливських ковбасок я готую піцу з шинкою\беконом\грудинкою і куркою.

Інгредієнти для начинки піци по-італійськи з мисливськими ковбасками

  • 80 гр салямі
  • 150-180 гр мисливських ковбасок
  • маленька банка оливок без кісточок
  • 1 помідор
  • 1 солодкий болгарський перець
  • 5-6 свіжих печериць
  • 360-380 гр твердого сиру (можна додати ще 200-250 гр моцарели, якщо хочете, щоб сир тягнувся, як в рекламі)

Оливки я ріжу навпіл кожну, гриби подрібнюю “в профіль”, помідор – півкільцями, перець – тонкими смужками, ковбаски – кружечками. Сир натираю на дрібній тертці.

Результат можна подивитися в галереї

Мисливські ковбаски нарізати кружечками

Хочу нагадати, що це список на 2 піци. Також ви цілком можете зменшити, збільшити, замінити. Раджу пам’ятати тільки те, що чим краще будуть продукти для начинки, тим смачніше піца! Замаскувати “паперові” ковбаски, прикривши їх сиром, як роблять деякі піцерії, не прокотить Робіть “для себе”!

Підготовка і випікання основи для піци

Представляючи себе лисицею, ловлю в холодильнику колобка, ріжу навпіл (в цьому дуже допомагають ) і починаю розкачати кожну половинку в коло.

Коло повинен поміщатися на деко, де буде випікатися піца. Я роблю з запасом на борти.

Коло з тіста викладаю на деко, вистелений пергаментом і закручую бортики.

Підготовлену основу змащую соусом. Бортики теж промазую в обов’язковому порядку. Не забудьте залишити половину соусу на другу основу.

Приготовлена таким чином основа для піци буде тонкою. Я саме таку люблю. Якщо ви – шанувальник товстої основи в піці, скористайтеся будь-яким іншим рецептом тіста.

У попередньо розігріту духовку відправляю основу випікатися. Процес попереднього запікання становить 4 хвилини. Стежу з секундоміром. Потім основа дістається і на неї накладаю начинку.

Попереднє запікання основи для піци з томатним соусом проводиться для того, щоб піца не перетворилася в “пиріг”. При такій методиці рівномірно пропікається як основа, так і начинка.

Якщо ви володар духовки з конвекцією – можете скористатися цією функцією. Краще всього, звичайно, піч з вогнем, але в квартирах її не ставлять Для піци потрібно забезпечити сильний рівномірний жар і добре розігріту духовку.

Випікання піци з начинкою

На припечену основу викладаю начинку. Чекати остигання основи не потрібно, більше того – краще розкладати начинку, максимально швидко, поки гаряча піца.

Порядок розкладки начинки я завжди дотримуюся однаковий. Спочатку м’ясна начинка, потім овочі, сир останній. Важливість порядку викладення начинки я вже описувала ось разом з корисними порадами для смачної піци.

Піца виходить дуже смачною! Тісто тонке, але в міру. Начинка приблизно вдвічі більше по товщині, ніж основа. Всі складові дуже гармонійні: відчувається і томатний соус, і шматочки начинки і тісто. За часом приготування займає приблизно 2 години.